Excite

Chinese zomerbanden vallen door de mand

Ieder jaar test de ANWB de kwaliteit van zomerbanden. Veel automobilisten kijken naar de resultaten van het jaar ervoor om te bepalen welke zomerbanden ze moeten aanschaffen. En dat blijkt heel verstandig! Het verschil in kwaliteit is namelijk enorm, zo bleek uit de test van 2010.

Bij de test wordt er gekeken naar prestaties op droog en nat wegdek, de slijtvastheid van de band, en de geluidsproductie en het brandstofverbruik van de auto. Ook de duurzaamheid en het vrijkomen van giftige deeltjes wordt door de ANWB onder de loep genomen.

In 2010 werden er 36 verschillende banden gestest, en van 10 types werd de koop afgeraden. In de meeste gevallen ging dat om goedkope banden uit China. Dit ziet de ANWB bijna ieder jaar; ongeacht het merk komen Chinese banden slecht uit de test. Vreemd genoeg werden deze banden door de producent ook nog eens gemarkeerd met M+S, wat modder en sneeuw betekent. Misleidend, concludeert de ANWB, want de banden beschikken helemaal niet over wintereigenschappen.

Gelukkig was er ook goed nieuws te melden. De premium merken Continental, Dunlop en Pirelli kwamen zowel in de 185/65 R 15 maat als in de 225/45 R 17 uitstekend vanaf. Als je nog op zoek moet naar zomerbanden voor 2011, laat je goed informeren! Goedkope zomerbanden zijn lang niet altijd betrouwbaar, dus maak een goede afweging tussen prijs en kwaliteit.

Afbeelding: Flickr, gebruiker vagawi

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021