Excite

Wat is car tuning?

Er zijn nogal wat mogelijkheden om je auto er doen uit te zien zoals jij dat graag hebt. Je kunt gaan experimenteren met sidebars, pushbars, bullbars, uitlaten, velgen, grillen, raamlijsten, deurgrepen, een ander motorgeluid, verlichting, bumpers, spoilers en velgen om maar enkele onderdelen te noemen. We hebben het hier over car tuning dus! Of dat dan auto tuning of carstyling is? De twee termen worden door elkaar gebruikt. Je kunt de onderdelen zelf monteren als je daar een beetje handig in bent. Of laten monteren door specialisten. Die servicekost gemiddeld 50 euro/uur.

Wat mag?

1.  Motor tuning

Bij motor tuning wordt de motor van de auto als het ware gemanipuleerd. Dat kan via de luchtfilters, cilinders opboren, turbo en intercooler plaatsen en chiptuning. Dat met als doel om het vermogen te optimaliseren.

2.  Auto verlagen

Een auto die lager op de weg ligt, oogt sportiever en mooier. Ga je meer dan 4 cm verlagen dan moet je ook de schokdempers vervangen.

3.  Sportvelgen

De velgen zijn heel belangrijk voor de look van je bolide. Er is een enorme keuze in velgen. Het principe: hoe groter het wiel, hoe platter de band. Maar platte banden betekenen wel minder comfortabel rijden! En chroom is nog altijd in maar vergt wel onderhoud! De meest bekende merken: Michelin, Vredestein, Bridgestone, Goodyear, Dunlop, Continental, Firestone, Pirelli en Uniroyal.

4.  Lichten

Ook aan de verlichting van de auto valt te ‘tunen’. Je hebt de keuze uit andere koplampen, speciale achterlichten (gekleurd, extra mistlampen en/of verstralers), sidemarks of Xenonverlichting (veel meer licht). Bijvoorbeeld kun je kiezen voor zwarte of heldere koplampen. Deze koplampen moeten wel een E-keurmerk hebben anders kom je niet door de keuring. Extra autoverlichting kun je op of onder de bumper monteren.

5. Bumpers

In plaats van de originele bumpers kun je een keuze maken uit voor- af achterbumpers naar eigen smaak.

6. Spoilers

Dat geldt ook voor spoilers: keuze te over! Gemaakt van ABS of polyester.

Wat mag niet?

Zoals reeds gezegd: je kunt zelf gaan hobbyen. Of naar een tuningshop met werkplaats gaan. Het is wel van belang dat je auto blijft voldoen voor de technische keuring! Om een voorbeeld te noemen: neonverlichting mag onder de auto maar je mag ze niet aanzetten op de openbare weg! En met een verlaagde auto kun je problemen krijgen op sommige verkeersdrempels.

 

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020