Excite

Britten bouwen superauto op stoom

Natuurlijk is het leuk om een record te verbreken. Vraag maar aan Usain Bolt. Maar het is pas echt leuk als het een record is waar al decennia lang niet meer naar omgekeken wordt. Zoals het snelheidsrecord voor auto's die op stoom lopen. Dat staat momenteel op naam van de Amerikaan Fred Marriot, die ooit met een snelheidsduivel op stoom maar liefst 204 kilometer per uur reed. Dat deed hij echter in 1906. Inmiddels al weer ruim een eeuw geleden. Een paar enthousiaste Britten denken dat zij het veel beter kunnen.

Woensdagmiddag, 20 augustus, doen de Britten een poging om met hun stoomauto het snelheidsrecord te verbreken. Ze doen dat in Californië, waar een gedeelte van een woestijn is afgezet om harder te rijden dan 204 kilometer per uur. De langwerpige auto, die er qua ontwerp uitziet als een limousine-variant van de Ferrari F40, wordt dan ook wel de snelste fluitketel op aarde genoemd. Nu nog even zien of de auto die naam kan waar maken, natuurlijk. Maar met de huidige kennis moet dat toch geen probleem zijn, zou je denken.

Test wijzen uit dat de auto toch echt wel de 220 kilometer per uur moet halen. Dat zou genoeg zijn om het oudste snelheidsrecord op land te verbreken. Maar de hitte in Californië zorgt voor de nodige problemen in de stoomauto. De elektrische componenten raken al snel oververhit. Daarom is het team met name bezig om zoveel mogelijk de 7,5 meter lange auto te koelen. Hoe dan ook, het ziet er goed uit voor de Britten. Maar ga er maar niet van uit dat de stoomauto ooit in productie zal worden genomen. Dat dan weer niet.

Afbeelding: Dailymail.co.uk

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020