Excite

Brandstofprijzen daalden stevig in 2014

  • © Getty Images
In de afgelopen jaren gingen de benzineprijzen steeds verder omhoog. In 2014 ging de trend echter de andere kant op: brandstofprijzen zijn in het afgelopen jaar juist behoorlijk gedaald. Dit is allemaal te danken aan de daling van de prijs van ruwe olie, die al langere tijd aanhoudt.

Een liter benzine of diesel werd in het afgelopen jaar ongeveer 20 cent goedkoper. Voor een liter LPG hoeft nu tien cent minder betaald te worden. Daarmee zijn de prijzen volgens consumentencollectief UnitedConsumers weer terug op het niveau van 2010. Op oudejaarsdag ligt de adviesprijs voor een liter Euro 95 op €1,59. Dit was vorig jaar nog €1,76. Voor diesel en LPG gelden adviesprijzen van respectievelijk €1,29 en €0,77 tegenover de €1,47 en €0,88 van vorig jaar.

De kans is bovendien groot dat de prijzen nog verder dalen. De brandstofprijzen gingen met name vanaf de zomer sterk omlaag. De prijs van ruwe olie daalt immers al langer, terwijl de prijzen aan de pomp pas vanaf deze zomer naar beneden gingen.

Ook op andere manieren is te merken dat de prijs voor olie daalt. Zo zijn consumenten over het algemeen minder kwijt aan hun energierekening en worden naar verwachting volgend jaar ook vliegvakanties goedkoper. De kerosine waarop vliegtuigen vliegen wordt namelijk ook voordeliger.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021