Excite

Hoe moet je een bougie vervangen?

Een bougie vervangen lijkt misschien een lastige klus, maar dat is het absoluut niet! Zelf dit belangrijke onderdeel vervangen kan je een hoop geld besparen. Je hoeft voor dit klusje namelijk niet meer naar een dure garage. Dat is gemakkelijk verdiend! Je moet natuurlijk wel weten waar je moet beginnen én je hebt speciaal gereedschap nodig.

Wat doen bougies?

De bougies, waarvan de meeste moderne auto’s een stuk of acht hebben, zorgen ervoor dat de brandstof in de cilinder ontbrandt. Dit doen ze door op gezette tijden een vonkje af te geven. Helaas verslijten bougies, wat betekent dat je ze af en toe dient te vervangen. Doe je dit niet, dan zul je merken dat je auto slechter begint te lopen en minder zuinig is dan normaal.

De bougie verwijderen

Om bij de bougies te kunnen, zal uiteraard de motorkap open moeten. De bougies vind je bij de cilinders. Er lopen een aantal kabels naartoe. Deze kabels dien je los te maken. Let hierbij wel op dat je onthoudt welke kabel naar welke bougie ging. Er is namelijk maar één correcte volgorde. Voor het vervangen van de bougies heb je eigenlijk maar één stuk gereedschap nodig, de bougiesleutel. Deze lijkt op een normale sleutel. Met een bougiesleutel is het echter veel gemakkelijker om de bougie te verwijderen. Na het losdraaien blijft de bougie hangen in de rubberen ring van de bougiesleutel. Draai net zolang totdat je het gevoel hebt dat de bougie los is en trek de sleutel dan naar je toe.

Een nieuwe bougie installeren

Uiteraard doe je bij het indraaien van een nieuwe bougie precies het omgekeerde. Je steekt hem in de bougiesleutel en draait hem vast aan het motorblok. Gebruik hierbij nooit teveel kracht; daardoor kan je het schroefdraad kapotmaken. Nadat de nieuwe bougie op zijn plek zit, sluit je de bougiekabel weer aan. Gemakkelijk toch?


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021