Excite

BMW komt met meedenkende koplamp

De nieuwe koplamp van BMW moet rijden in het donker nog veiliger maken. De autofabrikant ontwikkelde namelijk een techniek waarmee de lampen op motoren het wegoppervlak altijd verlichten, ook wanneer er een bocht genomen wordt.

Op dit moment is dat nog niet het geval en zijn veel motorongelukken het gevolg van slecht zicht of het missen van de bocht. De vaste koplampen zijn niet alleen gevaarlijk voor motorrijders zelf, maar ook voor tegenliggers. Als ze namelijk wel meesturen, dan verblinden ze bijvoorbeeld automobilisten die vanuit tegengestelde richting komen.

Het nieuwe Adaptive Headlight Systeem van BMW is een ingenieuze creatie die sensoren gebruikt om zowel de snelheid als de hellingshoek te meten. Vervolgens wordt met een kantelende reflector het licht langs de rijrichting gestuurd. Zo kan de motorrijder ook in een bocht zien waar hij of zij rijdt, terwijl tegenliggers niet verblind worden.

Het systeem zal voor het eerst verkrijgbaar zijn op de BMW K1600GT-motor, die binnenkort zijn intrede doet. Voor motoren is dit voor het eerst dat een soortgelijk systeem verkrijgbaar is en de verwachting is dat ook andere merken dit voorbeeld van BMW zullen volgen.

Op dit moment zijn er al standaard Adaptive Headlights verkrijgbaar op de wagens uit de BMW 1 serie. Hier kunnen deze koplampen bovendien nog worden aangevuld met de speciale, extra heldere Cornering Lights, die bijvoorbeeld tijdens het parkeren of scherp indraaien voor extra licht zorgen.

Afbeelding: Flickr account Ariful H Bhuiyan

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020