Excite

Bezine aan de pomp blijft duur

  • © Getty Images
Hoewel de olieprijzen al enige tijd dalen, blijft de prijs van benzine aan de hoge kant. De Nederlandse automobilist betaalt - ondanks een prijsdaling van 20% voor de olieprijs, steeds meer voor een tank benzine. Oliemaatschappijen blijken vooral aan het langste eind te trekken. Die maken de hoogste marges op benzine sinds 5 jaar.

De gemiddelde adviesprijs voor Euro 95 nam onlangs weer drie cent toe en kwam daarmee uit op 1,76 per liter. De olieprijs daalde echter van 70 dollar per vat in mei naar 56 dollar per vat deze week. Normaal gesproken heeft zo'n dalende olieprijs ook invloed op de benzineprijzen en dalen die mee.

De vraag naar benzine is echter groot, met name vanuit de VS. Omdat ze daar weer volop in grote, benzineslurpende auto's rondrijden en daar zelf niet alle brandstof kunnen leveren, kopen ze het in in Europa. Dat zorgt ervoor dat raffinaderijen hun benzine zo makkelijk kwijt kunnen, dat het niet nodig is om de prijs te laten zakken. Daarnaast werkt ook het vakantieseizoen niet mee; dan liggen de prijzen meestal wat hoger, omdat er dan ook een extra vraag naar benzine is.

Pomphouders profiteren in ieder geval niet van de hogere prijzen. Ook krijgen zij van raffinaderijen geen lagere inkoopprijs; die ligt volgens hen nog steeds op hetzelfde niveau als 2 maanden geleden. Een woordvoerder van Shell wil voorlopig nog geen uitspraken doen over het idee dat de raffinaderijen dan vooral winst maken op de verkoop van benzine. Dat zal binnenkort blijken na de publicatie van de kwartaalcijfers, aldus een woordvoerder.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021