Excite

Een bestelbus kopen en ombouwen tot camper

Als je een bestelbusje wilt ombouwen tot camper, moet je allereerst natuurlijk een geschikte bestelbus kopen. Je kunt het best een goed, tweedehands bestelbusje kopen. Daarvoor kun je kijken op websites als bijvoorbeeld Autotrack.nl, maar ook op Marktplaats worden veel bestelbussen aangeboden. Let daarbij wel op dat je geen busje koopt dat geïmporteerd moet worden want daar betaal je ook kosten voor. Tevens is het handig als je zoekt naar een bestelbusje dat al een geel kenteken heeft. Veel bestelbussen hebben namelijk een zogenaamd grijs kenteken, maar daar mag je niet mee blijven rondrijden als je je bestelbus ombouwt tot camper. Je kunt een grijs kenteken wel laten omzetten tot een geel kenteken maar daar komen ook kosten bij.

Technisch

Ben je niet zo technisch? Koop dan een bestelbus die motorisch en technisch in goede staat verkeert. Wanneer de bus kort geleden nog een APK en een beurt heeft gehad, kun je er vanuit gaan dat er geen grote gebreken zullen zijn. Kijk ook naar de leeftijd van de bus en het aantal kilometers dat de bestelbus gereden heeft.

Camper

Je bestelbus ombouwen tot camper moet je zo snel mogelijk na aankoop starten. Voor een bestelbus, die doorgaans zwaar is, betaal je veel wegenbelasting. Voor een camper betaal je echter het zogenaamde kwarttarief, dat inhoudt dat je maar voor één kwartaal wegenbelasting hoeft te betalen. Bij het ombouwen dien je rekening te houden met de eisen van de RDW, let daar al op bij de aanschaf van je busje. Zo moet er een stahoogte van 1,70 meter zijn en de ruimte moet 2 meter lang zijn en 90 centimeter breed. Daarnaast moeten er twee zitplaatsen zijn, een slaapgelegenheid en een keukenblok.

Indelen

Omdat je rekening moet houden met de eisen van de RDW en de ruimte van je bestelbusje beperkt is, is het slim om eerst je bus goed op te meten en vervolgens op papier een tekening te maken van de indeling. Denk daarbij kleinschalig. Zitplaatsen kunnen een bed vormen en het keukenblok hoeft ook maar klein te zijn, met bijvoorbeeld maar twee kookpitten. Als je je bestelbus annex camper gaat inrichten, kun je het beste multiplex gebruiken. Dit is goed hout, maar tegelijkertijd ook licht. Zorg dat alles van tevoren al goed in de verf is gezet en eventueel tegen wat vocht kan.

Keuren

Als je klaar bent, mag je niet direct met je camper de weg op. Je zult je camper moeten laten keuren bij de RDW. Bij de keuring wordt de camper ook gewogen, om het wegenbelastingtarief te bepalen. Je hebt er dus belang bij om zoveel mogelijk licht materiaal te gebruiken, zoals multiplex.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020