Excite

Benzineprijzen stijgen weer

  • © Getty Images
Na een periode van daling lijken de brandstofprijzen weer omhoog te gaan. De prijs van ruwe olie stijgt namelijk ook. Hierdoor kan het voorkomen dat een liter benzine bij sommige tankstations alweer 6 tot 8 cent duurder is dan een paar weken geleden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moet gemiddeld voor een liter Euro 95 nu weer €1,50 betaald worden.

Eind januari lag het gemiddelde in Nederland nog beneden de 1,46 euro. De prijs voor een liter diesel steeg ook. Dat was in januari nog 1,18 en is nu 1,23. Hiermee zitten we weer ongeveer op hetzelfde niveau als in 2010-2011.

Afgelopen zomer begonnen de prijzen voor brandstof te dalen. Dit kwam omdat er veel meer olie beschikbaar was dan er vraag naar was. In de afgelopen jaren was het juist andersom, waardoor de olieprijzen - en daarmee de brandstofprijzen - juist stegen. In de afgelopen dagen lijkt de trend zich echter weer om te keren. Vrijdag lag de prijs voor een vat Brentolie boven de 60 dollar. Dat was voor het eerst dit jaar. In juni 2014 lag de prijs nog op ruim 110 dollar, in januari van dit jaar was het nog maar 48 dollar.

Volgens Paul van Selms van UnitedConsumers hoeven automobilisten niet bang te zijn dat ze binnenkort weer de hoofdprijs moeten betalen voor hun brandstof. De olieprijs zal misschien wel wat blijven toenemen, maar heel hard gaat dat naar verwachting niet. Zolang de prijs per vat ongeveer rond de 50 tot 60 dollar blijft, blijft de prijs die aan de benzinepomp betaald moet worden ook relatief laag.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021