Excite

Voordeliger rijden ondanks een hoge benzineprijs

Wie een auto rijdt, kan het bijna niet ontgaan zijn: de benzineprijs stijgt aan één stuk door. In de afgelopen maanden zijn er al dubbeltjes bij gekomen en de huidige prijs terugrekenen naar guldens, dat doet geen bestuurder meer. Betekent dat dat je voortaan een flinke duit moet hebben, voor je een auto kunt rijden? Niet met deze tips!

Anticiperen

De benzineprijs is niet doorslaggevend voor de kosten van een auto. Hoewel het natuurlijk belangrijk is, betekent een hoge (of een lage) benzineprijs niet automatisch dat je veel of weinig geld kwijt bent.

Je rijgedrag heeft ook een grote invloed. Als je heel gehaast rijdt en de maximaal toegestane snelheid nogal eens overtreedt, dan verbruik je veel meer brandstof en sta je veel vaker bij de pomp. Het verschil tussen normaal rijden en veel te snel rijden kan wel oplopen tot 50 procent.

Het sleutelwoord voor betaalbaar rijgedrag is anticiperen. Let op wat je voorganger doet, let op wat eraan komt en reageer daarop. Als je ziet dat je niet in kunt halen en dat de auto voor je langzamer rijdt dan jij, ga dan niet in volle snelheid af op die auto, maar haal je voet van het gas en schakel eventueel terug naar de vrije versnelling. Als je je voet van het gas haalt in de versnelling, dan verbruik je tijdelijk geen brandstof.

Zet je de auto in zijn vrij, dan verbruik je een minimale hoeveelheid brandstof. Bovendien bespaar je op je remblokken en remschijven; als je niet voluit hoeft te remmen, komt daar geen druk op te staan.

Leeg rijden

Ook een goede tip; ga niet elke dag of elke week - afhankelijk van hoeveel je rijdt - tanken, maar rijd je auto gewoon bijna leeg. Een volle tank betekent extra gewicht en extra gewicht betekent een hoger brandstofverbruik.

Ga vaker fietsen

Goed voor je gezondheid én portemonnee: ga vaker fietsen. Dit is zeker aantrekkelijk als je veel korte ritjes met de auto doet en de benzineprijs hoog is. Tijdens korte ritjes verbruiken auto's namelijk meer brandstof dan tijdens lange ritjes. Bovendien is het beter voor je auto om langere ritten te rijden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020