Excite

Belgische autodieven stelen eerst kentekenbewijs

Onze Zuiderburen hebben een nieuwe trend op het gebied van autodiefstal ontdekt: Eerst wordt het kentekenbewijs gestolen waarmee de sleutel na te maken is, pas daarna wordt de auto zelf gejat.

Dat meldt de Belgische website HLN. De Centrale Dienst voor Autocriminaliteit waarschuwt dat autodieven eerst de roze kaart (het kentekenbewijs) stelen uit geparkeerde auto’s in België. Met die roze kaart worden vervolgens in Frankrijk nieuwe sleutels aangevraagd.

In principe zou je denken dat de dealers waar de sleutels worden aangevraagd even checken of degene die de sleutels aanvraagt ook de eigenaar van het voertuig is. Dat is makkelijk na te gaan op het kentekenbewijs. De dieven hebben daar echter een truc voor: Er worden mooie vrouwen ingezet waardoor de dealers eerder aan de eisen van de criminelen toegeven.

Vooral dure auto’s zoals BMW’s en Mercedessen moeten het ontgelden. Op deze manier zijn al zo’n twintig auto’s van hun rechtmatige eigenaar ontnomen.

De politie is inmiddels ook op de hoogte van de werkwijze van de criminelen en waarschuwt dan ook om het kentekenbewijs nooit in de auto te bewaren. Het aantal gestolen boorddocumenten steeg namelijk fors sinds 2002. Dit terwijl het aantal diefstallen van 40.000 gevallen in 2002 naar 16.000 gevallen in 2010 is teruggelopen.

Hoewel er nog geen meldingen zijn van dergelijke diefstallen in Nederland, zou de strategie van de criminelen ook hier kunnen werken. Het is daarom verstandig om ook in Nederland het kentekenbewijs niet in de auto te bewaren.

Afbeelding: Flickr, gebruiker quinnanya

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021