Excite

België gaat buitenlandse automobilist belasten

De Belgische regering is al sinds april vorig jaar ontslagnemend, en men is dan ook druk bezig om een nieuwe regering te vormen. Ze hebben gelukkig wel even tijd gevonden om een belasting in te voeren voor buitenlandse weggebruikers. Joepie!

Vanaf 2013 moeten buitenlanders, dus ook wij, gaan betalen voor het gebruik van het Belgische wegennet. Gisteren besliste het gewest Vlaanderen dat zij het een prima plan vinden, terwijl eerder Brussel en Wallonië al akkoord gingen.

Het ontslagnemend kabinet weerspreekt dat het gaat om een belastingverhoging. De regeling maakt deel uit van een nieuwe verkeersbelasting. Ook Belgen krijgen er mee te maken. Zij hebben straks een vignet nodig, en betalen ook nog eens naar hoe milieubelastend hun auto is.

Ook vrachtwagenchauffeurs moeten straks de portemonnee trekken. Nu nog is er een zogenaamd eurovignet. Deze wordt straks vervangen door een kilometerheffing, die wordt verdeeld over de gebieden waar de vrachtwagen gereden heeft.

De opbrengsten van buitenlandse bestuurders gaan voor 52% naar Vlaanderen en voor 10% naar Brussel. De resterende 38% gaat de kas van Wallonië Spekken.

België is in Europa het land met de hoogste ‘snelwegdichtheid’. Per duizend vierkante vierkante kilometer heeft het maar liefst 57,8 kilometer snelweg. Nederland staat op een tweede plek, met 56,8 kilometer snelweg per 1000 vierkante kilometer.

Afbeelding: Flickr, gebruiker David Stanley

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020