Excite

Autoverhuurbedrijven slachtoffer van fraudeurs

Criminelen hebben een wel heel makkelijke manier gevonden om aan auto-onderdelen te kopen; ze huren gewoon een huurauto, vervangen alle goede onderdelen voor versleten onderdelen en leveren de wagen daarna weer in.

Autoverhuurbedrijven hebben hierdoor te maken met enorme kostenposten. Met name banden, accu’s, navigatie cd’s en velgen worden vaak omgeruild; die zijn relatief makkelijk te vervangen en kunnen ook weer makkelijk doorverkocht worden.

Om de schade voor de branche tegen te gaan, wordt er nu extra streng gecontroleerd op omwisselpraktijken bij het inruilen van de auto. Of dat echter genoeg is, blijft de vraag. De directeur van Hertz, Henk van den Helder, geeft al aan helemaal moedeloos van de situatie te worden. Aangifte bij de politie doen heeft geen zin en de fraudeurs lijken bij ieder succes brutaler te worden.

Zo heeft Hertz al eens te maken gehad met een ingeleverde 5-zitter, waarbij de huurder in de eerste instantie een 7-zitter heeft meegekregen. Ook motoren van compleet nieuwe auto’s worden zonder aarzeling vervangen door afgeschreven motorblokken, wat voor duizenden euro’s schade zorgt.

Hertz heeft daarom een lijst opgesteld met 19 punten waarop de ingenomen auto’s gecontroleerd worden. Bovendien worden de medewerkers getraind op het herkennen van fraudegevallen, waardoor de schade kan worden beperkt. Ook huurders merken veel van de nieuwe maatregelen; zij moeten voor ontvangst van de auto (in een bepaalde conditie) tekenen. Om te voorkomen dat fraudeurs een rondje langs verschillende verhuurbedrijven maken, werkt Bovag met een zwarte lijst, waarbij de fraudeurs die daarop terechtkomen geen auto meer kunnen huren.

Afbeelding: Flickr account Julien Menichini

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020