Excite

Autorijscholen in Antwerpen: wie wil er nu geen rijbewijs?

Autorijscholen in Antwerpen...

...zijn er gekomen vanaf 1966. In dat jaar werd het rijbewijs verplicht in België. Voor die tijd kon je gewoon naar het gemeentehuis gaan en een rijbewijs afhalen. Er is ook nog een tijd geweest dat je als toekomstige autobestuurder alleen maar moest slagen in een theoretisch examen. Dat was nog eens een eenvoudige en goedkope tijd. Daar kwam dus in 1966 een einde aan.

De bekendste rijscholen in het Antwerpse zijn VAB rijschool, Rijscholen Sanderus, Rijschool Noorden en Kempische Rijscholen. De meeste van deze rijscholen hebben meerdere filialen, verdeeld over de hele provincie Antwerpen en zelfs daarbuiten.

De meest bekende is wellicht VAB. Dit is meer dan een opleidingscentrum voor rijopleidingen. VAB is ook een pechverhelpdienst, reisorganisatie en verkoopt ook verzekeringen. VAB verzorgt een landelijke spreiding over geheel België.

Je mag zo maar geen rijschool oprichten. Erkenning is vereist door de Federatie Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. Elke rijschool heeft een eigen erkenningsnummer.

Alle rijscholen hebben speciaal opgeleide instructeurs in dienst. Zij moeten eerst de nodige examens afleggen alvorens zij het beroep rij-instructeur mogen uitoefenen. Zij ontvangen dan een brevet van beroepsbekwaamheid. Dit geldt zowel als lesgever praktijk als theorie. Iemand leren autorijden is immers een vak. Je moet een rustig persoon zijn en de nodige kennis hebben over het verkeersreglement. Vooral rustig zijn en geduld hebben zijn de twee belangrijkste aspecten. Dat is ook de reden dat familieleden leren rijden meestal eindigt met ruzie! Dus uiteindelijk toch maar naar de rijschool!

De leswagens zijn altijd uitgerust met een dubbele bediening. Die bestaat uit een extra spiegel voor de lesgever en hij heeft ook de drie pedalen tot zijn beschikking: koppeling, rem en gas. Zo kan hij altijd ingrijpen als het nodig is. Geen overbodige luxe!

Sommige rijscholen bieden zelfs lessen aan in andere landstalen dan Nederlands en Frans.

En sinds enkele jaren zeker niet vergeten: ecodriving! Dit gaat dan om zuinig en milieubewust rijden.

Elke rijschool heeft voor het oefenen van de manoeuvres een eigen oefenterrein. Daar mag je onder begeleiding leren parkeren enz… zoveel als je wilt.

Soorten rijbewijzen?

Als je je rijbewijs, van welke categorie dan ook, via een erkende rijschool wilt halen, betaal je bij aanvang inschrijvingsgeld. Afhankelijk van de rijschool moet je hierbij denken aan 25 euro.

Verder zijn de tarieven afhankelijk van de categorie rijbewijs dat je wilt behalen. Die categorieën zijn: rijbewijs A: bromfiets en motorfiets, rijbewijs B: auto, rijbewijs C: vrachtwagen, rijbewijs D: autobus en rijbewijs E: aanhangwagen.

Het rijbewijs met de vermelding ' automatisch' is slechts geldig voor het besturen van voertuigen uitgerust met een automatische schakeling.

Wat kost dat?

Moeilijk in te schatten. De uiteindelijke rekening is afhankelijk van het aantal lesuren dat je nodig hebt en hoeveel je op moet voor je rijexamen vooral je slaagt.

Een voorbeeld: voor je autorijbewijs (B) betaal je ca. 100 euro voor de cursus theorie, inclusief studieboek. Een uur rijles auto: ca. 55 euro. De begeleiding naar het uiteindelijk praktijkexamen wordt apart aangerekend. Hou rekening met ca. 120 euro (auto).

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020