Excite

Automatisch 112-belsysteem wordt waarschijnlijk verplicht

Er is een heel handig systeem, eCall genaamd, dat automatisch 112 belt als jouw auto betrokken is bij een heftig ongeluk. Handig, omdat het de reactietijd van de hulpdiensten drastisch verkort. Het systeem staat hoog op de agenda van de Europese Unie, die het in heel Europa verplicht willen stellen. Onderzoek wijst namelijk uit dat er 2500 mensenlevens gered kunnen worden door het systeem te verplichten. Voor de Europese Commissie reden genoeg om met zware maatregelen te dreigen als landen niet meewerken.

Er zijn inmiddels vijftien landen die toegezegd hebben mee te werken aan het systeem. Ook in Nederland zal eCall zo snel mogelijk worden ingevoerd. Dat komt goed uit, omdat de laatste de reactietijd van hulpdiensten regelmatig negatief in het nieuws is. Maar er zijn ook landen die niet mee willen werken met het automatische alarmsysteem. Zes in totaal, om precies te zijn, waaronder Engeland en Frankrijk. En dat terwijl er al EU-brede standaarden zijn afgesproken met het bedrijfsleven. eCall is ook al beschikbaar, dus niets zou invoering in de weg hoeven te staan. Maar de weigeraars beweren dat het systeem vooral te duur is.

De Europese Commissie is de dwarsliggers alleen behoorlijk zat. Een automatische belsysteem dat 112 op de hoogte stelt bij ernstige ongelukken redt niet alleen levens, maar verminderd ook de ernst van de verwondingen. Daarnaast is het ideaal voor mensen die in de war zijn en niet zo goed kunnen aangeven waar het ongeluk heeft plaatsgevonden. eCall geeft de locatie namelijk direct door. De Europese Commissie staat op het punt om het systeem te verplichten voor nationale overheden, bedrijven en instanties.

Afbeelding: didbygraham

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019