Excite

Auto zonder chauffeur gaat de berg op

Er is een toekomst met auto's die zichzelf besturen. In een TomTom-achtige bestuursomgeving wordt de bestemming ingevuld en de auto rijdt de passagiers er heen. Niemand hoeft meer te sturen, niemand hoeft meer op te letten, niemand hoeft meer het gaspedaal in te drukken. De auto regelt alles en voorkomt ongelukken. Dat klinkt als verre toekomst, maar deze toekomst wordt steeds realistischer. Audi en Oracle hebben bijvoorbeeld een auto gebouwd die zelfstandig kan rijden. De sportwagen heeft geen bestuurder nodig om een route af te legggen.

Om dat te bewijzen, laten Audi en Oracle de chauffeurloze auto een beroemd bergparcour afleggen. De Audi TTS zal Pikes Peak oprijden. Dat is een beroemd racetrack in de Amerikaanse Rocky Mountains. Geen makkelijk parcours. De weg wisselt geasfalteerde gedeeltes af met kiezelstukken. Bovendien zal de route de Audi TTS langs diepe ravijnen sturen, zonder vangrail. De programmeurs moeten dus zeer veel vertrouwen hebben in de programmeerbare auto. De auto heeft de route van te voren ingeprogrammeerd gekregen, maar de bewegingen van de auto zijn niet van te voren ingevoerd. Dat doet de auto volledig automatisch.

De GPS die in de auto zit ingebouwd, kan een verschil van twee centimeter ontdekken. De Audi TTS wijzigt constant alle instellingen om de route succesvol af te leggen. De auto denkt voor zichzelf, als het ware. De stuur-, gas- en rembewegingen worden constant geanalyseerd en aangepast. Tevens voelt de auto het terrein aan, zodat hobbelig, nat of glad nooit als een verrassing komt. Continu denkt de Audi TTS na over de te nemen route en zorgt er voor dat het voertuig zonder schrammen aan het einde van het parcours komt.

Video van een rustigere testrit

Afbeelding: zcars.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020