Excite

Voordelig rijden in een auto zonder BPM

Als je in Nederland een nieuwe auto koopt, dan betaal je daar BPM over. BPM staat voor Belastingen op personenauto's en motorrijwielen. De BPM wordt eenmalig betaald en wordt berekend op basis van de catalogusprijs en de zuinigheid van de auto. Je kunt ook kiezen voor een auto zonder BPM.

Auto zonder BPM kopen

Een auto zonder BPM is een hele zuinige, milieuvriendelijke auto. Neem bijvoorbeeld een elektrische auto als de Toyota Prius. Die is zo milieuvriendelijk, dat besloten is daar geen BPM over te heffen. Dat maakt de auto financieel aantrekkelijker voor rijders, terwijl hij direct meewerkt aan het behalen van de milieudoelstellingen van de overheid. Eerder werd de BPM volledig berekend op basis van de catalogusprijs, maar in 2012 en 2013 wordt overgeschakeld naar een systeem dat alleen kijkt naar de CO2-uitstoot.

Aanscherping van de regels

Omdat nieuwe auto's steeds schoner dienen te worden, wordt de maatstaf elk jaar aangepast. Zo waren auto's in 2011 nog vrijgesteld van BPM als ze minder dan 111 gram CO2 per kilometer uitstootten. Die grens gaat in 2015 op 83 gram per 100 km liggen. Voor dieselauto's liggen deze aantallen op respectievelijk 96 en 83. Auto's die meer uitstoten worden in vier schijven ondergebracht. De BPM die in rekening wordt gebracht is hierbij afhankelijk van de schijf waarin de auto valt. Des te 'viezer' de auto is, des te meer BPM betaald moet worden.

Extra voordeel

Overigens is een lage BPM niet het enige voordeel van milieuvriendelijke auto's. In veel gevallen is ook de bijtelling beperkt en hoeft geen (hoge) wegenbelasting betaald te worden.

Maak je keuze

Als je op zoek bent naar een auto zonder BPM, hoef je niet lang te zoeken. Bijna ieder merk heeft er tenminste één. Een aantal voorbeelden zijn de Toyota Aygo en Prius, de Volkswagen Up, de Suzuki Splash, de Tesla Roadster, de Peugeot 107 en iOn, de Renault Clio en de Fiat 500.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020