Excite

Auto overschrijven: hoe doe je dat?

Je hebt een auto gekocht je of je eigen auto verkocht. Dan moet je de auto overschrijven. Dat is niets anders dan de auto op naam van de nieuwe eigenaar – jij of de koper – zetten. Het overschrijven is wel heel belangrijk, want degene op wiens naam de auto staat, is verantwoordelijk voor onder andere de verzekering. En rijdt een auto op jouw naam door rood licht? Dan kun jij een bekeuring verwachten.

De auto overschrijven: wie doet dat?

Wil je een auto overschrijven, dan moet je tenminste 18 jaar oud zijn en in Nederland wonen. Het overschrijven van een auto kan bij een (groter) postkantoor of via een door de RDW erkend voertuigbedrijf. Dat laatste kan alleen als je de auto daar ook koopt. In de meeste gevallen moet je naar het postkantoor. Meestal doe je dit samen met de koper of verkoper.

Je legitimeren

Voor het overschrijven is namelijk niet alleen een geldig legitimatiebewijs nodig, maar ook het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs. Kom je niet met je rijbewijs maar met je paspoort? Dan moet je ook een uittreksel hebben uit de Gemeentelijke Basis Administratie. Daar moet je voor betalen, dus je rijbewijs meenemen is slimmer.

Het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs

Het tenaamstellingsbewijs is een bewijs van eigendom. Bij de overschrijving wordt het oude bewijs ongeldig gemaakt en het nieuwe uitgegeven. Het overschrijvingsbewijs is het papiertje dat nodig is om de auto ook daadwerkelijk over te schrijven. Dit bewijs moet je nooit uit handen geven; degene die dat bewijs heeft, kan een auto laten overschrijven, zelfs als deze niet van hem of haar is. Bewaar dit bewijs daarom altijd in een kluis of op een andere veilige plaats buiten de auto. Dan verklein je het risico op diefstal.

Het overschrijven van de auto

Als je de juiste documenten hebt en naar het postkantoor gaat, dan gaat het auto overschrijven verder vanzelf. De medewerker aan de balie voert de gegevens in en geeft de nieuwe eigenaar een nieuw tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs mee. Ben jij de nieuwe eigenaar? Zorg er dan voor dat je de auto ook direct laat verzekeren, onverzekerd rondrijden is in Nederland een misdaad!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020