Excite

Auto kopen wordt aantrekkelijker

Het zal vanaf volgend jaar aantrekkelijker worden om een auto aan te schaffen. Dat zegt Maarten Baljet, directeur en analist van het Duitse bureau BF Forecasts, dat gespecialiseerd is in de economische waarde van auto’s. Door de crisis en de overproductie in de auto-industrie zal het de aankomende tijd steeds beter worden om een nieuwe auto te kopen.

Kleine auto's

De autoprijzen staan onder druk. Waar vroeger nieuwe auto's bijna altijd duurder waren dan hun voorgangers, worden nu de kleinere auto's meer verkocht. Dat komt door verhoogde btw-tarieven die de prijs van de auto's hoog houdt, waardoor fabrikanten minder marge hebben. Soms verdienen fabrikanten maar enkele tientjes op één auto.

Overproductie auto's

Behalve de prijs staat ook de productie onder druk. Volgens Baljet hebben autofabrikanten jarenlang te veel geproduceerd, waardoor er enorme vooraden zijn. "Intussen is in bijna heel Europa de markt ingestort en daarin zal de komende tijd waarschijnlijk geen verandering komen," zegt Baljet. "In de Europese Unie kampen de autofabrieken met een overcapaciteit tot wel 40 procent."

Goede uitgangspositie

De economische situatie zorgt ervoor dat autokopers een gunstige positie hebben bij de aanschaf van een nieuwe auto. "De consument heeft hierdoor een prima uitgangspositie in de onderhandelingen met de autodealer. Volgend jaar zullen automerken de consument overstelpen met aanbiedingen en aantrekkelijke kortingen. Je kunt ook een behoorlijk bedrag eisen voor de in te ruilen auto."

Reorganiseren

Volgens Baljet moet de auto-industrie ingrijpend reorganiseren om verandering te brengen in hun situatie, maar hij verwacht niet dat dat op korte termijn zal gebeuren. "De eerste aankondigingen van fabriekssluitingen zijn er. Maar de productiecapaciteit van de Europese autofabrieken zal nog veel ingrijpender moeten worden aangepakt."

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020