Excite

Auto besturen met iPhone

Je auto besturen met behulp van je iPhone? Met de applicatie iDriver moet dat mogelijk zijn. Deze applicatie is ontwikkeld door Duitse onderzoekers en fungeert in principe als een gamecontroller. De applicatie heeft apart knoppen voor remmen en versnellen en een stuur, dat bestuurd kan worden door middel van aanraking.

De instructies van de iPhone worden via wi-fi overgezet naar de auto, waardoor de bestuurder de auto ook op afstand kan besturen. Met behulp van een camera op het dak, kan de bestuurder in dat geval zien waar hij naar toe ‘rijdt’.

De applicatie is op dit moment nog niet commercieel verkrijgbaar, maar wordt nog verder ontwikkeld door de geestelijke vaders, het Kunstmatige Intelligentie Team van de Vrije Universiteit van Berlijn. Wel zijn inmiddels al verschillende testritten uitgevoerd, uiteraard op compleet verlaten straten.

Hoewel deze applicatie helemaal niet is en bovendien het eerste programma is dat het voor een telefoon mogelijk maakt om een auto te besturen, is de techniek inmiddels al zover, dat er binnenkort waarschijnlijk ook gewerkt kan worden aan een auto die in staat is zichzelf volledig te besturen.

Op kleine schaal kan dit nu al: verschillende auto’s beschikken al over een ingebouwd mechanisme dat de auto automatisch parkeert. Het automatisch rijden vraagt nog om net even wat meer intelligentie, omdat de auto in dat geval natuurlijk nog beter in staat moet zijn om te reageren op de omgeving. Wij wachten af en zien wel wat het eerst in de markt wordt gezet: de bestuurbare auto of de zelfsturende auto!

Afbeelding: Flickr account William Hook

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020