Excite

APK keuring voor caravans en motoren

Europees Parlement wil een verplichte APK keuring voor caravans en motoren. Daarover is maandag gestemd in een vergadering van het EP in Straatsburg. Het idee achter de keuring is de verkeersveiligheid op de Europese wegen te vergroten. Ook aanhangwagens en tractors moeten in de toekomst verplicht gekeurd worden voordat ze de weg op mogen in Europa.

Hoge kosten

De stemming bij het Europees parlement is alleen om het standpunt te bepalen. Nu beginnen de onderhandelingen met de onderlinge lidstaten pas. Pas als er één besluit is, dan geldt dat voor alle lidstaten. Het is dus niet zo dat alle lidstaten voor zijn. Sterker nog, veel lidstaten zien vooralsnog niets in de APK. Nederland is er daar één van. De voordelen voor de veiligheid en het milieu wegen niet op tegen de hoge kosten voor de burgers en het bedrijfsleven, vinden de Nederlandse Europarlementariërs.

Motorrijders protesteren

Tientallen motorrijders waren naar Straatsburg gekomen om te protesteren tegen het voorstel. Hun aanwezigheid kom er niet voor zorgen dat het EP toch met een kleine meerderheid voor stemde. Later worden de voorwaarden opgemaakt waaraan voertuigen moeten voldoen bij een keuring. In Nederland zijn er zo'n 475.000 caravans en 653.000 motoren.

Maatregelen verkeersveiligheid

Behalve de verplichte APK keuring voor caravans en motoren, werd er ook gestemd over andere maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten. Zo staan onder meer minimumvoorschriften voor de controle van het onderhoud van voertuigen, een systeem voor controles langs de weg voor bedrijfsvoertuigen en regels wat betreft de registratie van voertuigen op het programma.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021