Excite

De APK: waarom en wat wordt gekeurd?

Iedere autobezitter maakt zich jaarlijks druk om de Algemene Periodieke Keuring van de auto, oftewel de APK. Een keuring waar veel bij komt kijken, met name veel geld. Maar waarvoor betaal je al dat geld eigenlijk? We doen het uiteraard omdat het nu eenmaal verplicht is. Maar waarom laat je je auto eigenlijk keuren?

De APK: voor veiligheid, milieu en registratie

Door iedere auto een APK-keuring te laten ondergaan, wordt de verkeersveiligheid en het milieu gewaarborgd. In de APK-keuring wordt de auto getest op veiligheid, milieueisen en registratie. Een auto moet bijvoorbeeld goede remmen hebben en mag niet te veel vervuilde stoffen uitstoten. Bovendien is een APK verplicht om door heel Europa te mogen rijden.

Op welke wagens is de APK van toepassing?

De APK geldt voor:

 • personenauto's
 • bedrijfsauto's
 • driewielermotorvoertuigen
 • aanhangwagens met een toegestane maximum massa van 3.500 kg of meer

De RDW: Rijksdienst voor het Wegverkeer

Een APK is iets dat makkelijk vergeten wordt wanneer de auto naar behoren rijdt. Daarom stuurt de RDW herinneringen naar auto-eigenaars, zodat hun auto op tijd gecontroleerd wordt. In de herinneringsbrief staat voor welke datum de auto gekeurd moet zijn. Zorg dat de auto ook echt voor de vervaldatum een APK-keuring krijgt.

Binnenkort APK? Ga naar een erkende garage

Als je auto een APK moet ondergaan, ga dan naar een door de RDW erkende garage of keuringsstation. Deze garages herken je aan de oranje sticker waarop staat 'RDW erkend'.

Wat wordt er voor de APK gecontroleerd?

Wanneer jouw auto voor APK in de garage staat, wordt voor de veiligheid gekeken naar:

 • remmen
 • wielophanging
 • schokdempers
 • banden
 • stuurinrichting
 • verlichting
 • carrosserie

Ook de uitlaatgassen van de auto worden getest om te kijken of ze voldoen aan de milieueisen. Vervolgens wordt de registratie in orde gebracht voor de kilometerstand, het voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de verbruikte brandstof.

Het keuringsrapport

Na afloop van de APK krijg je altijd een keuringsrapport mee. Hierop staan de reparatiepunten, afkeurpunten en adviespunten. Het is mogelijk bezwaar te maken tegen de keuringsbeslissing en eventueel een herkeuring aan te vragen. Wanneer je geen geldig recent keuringsrapport hebt, loop je de kans op een boete als je gecontroleerd wordt.

Veilig voor jou en iedereen

Dankzij de APK kan iedereen veilig de weg op. Door erkende garages worden auto's gecontroleerd op veiligheid voor de samenleving en milieu. Zo worden allerlei onderdelen van de auto nagelopen of ze nog naar behoren werken. Wanneer jij het positieve keuringsrapport in handen hebt, weet je dat jouw auto veilig is bevonden. Indien je auto bij de APK afgekeurd wordt, dan weet je dat je niet veilig bent in de auto. Tijd dus voor een nieuwe auto.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020