Excite

Amerika valt voor zuinige auto's

Als er een land ter wereld is waarbij de auto diep verweven is in de cultuur, dan is het de Verenigde Staten. Het land is gebouwd op auto's. Een restaurantketen als McDonalds was er nooit geweest als Amerikanen niet zo massaal in de auto stapten. Maar Amerika was ook het land dat een dikke middelvinger op stak tegen zuinige auto's. Hoe meer benzine de auto verspilde, hoe populairder hij was bij Amerikanen. Hoor ik iemand Hummer zeggen? Maar tijden veranderen. Wat geld, of eigenlijk meer het gebrek daar aan, al niet los kan maken.

Het is zover, ook Amerika gaat massaal aan de zuinige auto. En niet zomaar. Dat komt omdat ze hun oude auto in mogen ruilen als ze er een zuiniger exemplaar voor terug nemen. De slooppremie dus, die ook goed werkt in bijvoorbeeld Nederland en Duitsland. In Amerika heet het programma 'Cash for Clunkers' en er wordt massaal gebruik van gemaakt. Goedkoop en korting zijn ineens interessant genoeg om zuinige auto's aan te schaffen. Subsidies worden ineens geaccepteerd en niet voor socialisme uitgemaakt nu mensen het direct voelen in hun portemonnee. Opportunisme kan is de Amerikaan in ieder geval niet vreemd.

170 miljoen euro hadden Obama & Co gereserveerd voor 'Cash for Clunkers'. Maandag ging het programma van start. 23.000 deals later is het gereserveerde geld al op. Een homerun en een touchdown samen, dus. Niet vreemd, aangezien je soms wel 3200 dollar korting kreeg. Dat wil wel, natuurlijk. Om het succesvolle programma te verlengen is Obama bezig om te kijken waar ze nog meer geld vandaan kunnen toveren. Succes verzekerd!

Afbeelding: Flickr, theyoungthousands

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020