Excite

Alles over autobanden

Een goede autoband is niet versleten, goed opgepompt en geschikt voor het seizoen. Eigenlijk weet iedereen dit, maar niet iedereen weet hoe je kunt controleren of je banden aan deze eisen voldoen. Weet je bijvoorbeeld wat slijtagegraad-indicatoren zijn? Hoe je de bandenspanning controleert? Leer meer over deze termen en je bent al een stuk verder op weg naar de beste autobanden.

Een slijtagegraad-indicator is een kleine verhoging in de groef van het profiel. Elke band heeft een serie van deze indicatoren. Kijk je naar je autoband, dan zie je als eerste het profiel van je band (de inkepingen in de band). In dit profiel zitten de slijtagegraad-indicatoren. Deze zijn zo’n 1,6 tot 2 millimeter hoog. Is de hoogte van het profiel van je autoband gelijk aan die van de indicatoren, wordt het hoog tijd om je band te vervangen.

Bandenspanning meten kan ook relatief eenvoudig. Dit hoor je in principe maandelijks te doen. Met het blote oog kan dit niet, zoals bij het controleren van slijtage, maar bij een garage of tankstation kun je wel een speciale pomp aansluiten op het ventiel van je autoband. Doe je dit voor het eerst, vraag dan bij het tankstation of de garage om begeleiding.

Bandenspanning controleren doe je altijd als de band koud is. Ben je naar het tankstation gereden, dan is de band natuurlijk al warm. Tel daarom 0,3 bar op bij de aanbevolen spanning van 3 bar. Je band weer oppompen naar het juiste niveau kan trouwens gelijk met de pomp waar je de spanning mee meet. Dit kost je gemiddeld vijftig cent. Geen geld voor het goed houden van je autobanden!

Afbeelding: Flickr, Omar Junior

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020