Excite

All weather autobanden: de ideale oplossing?

All weather autobanden (nog een andere naam is 4-seizoenen banden) daar valt veel voor te zeggen. Toch wordt er veel minder heisa rond gemaakt. Men probeert elke winterperiode weer om de automobilist te verleiden. Winterbanden moeten we leggen, liefst tegen begin november want dan komt koning winter eraan.

Geloofwaardigheid?

Elk seizoen weer laait de discussie op: moet je winterbanden leggen of niet? Hebben ze werkelijk nut of is het allemaal verkoopprietpraat en reclame? Zijn ze veiliger door de speciale profielen? Kortom: hoe geloofwaardig is dit alles en moet je meedoen met de meute?

De rekening

De bezitters van winterbanden hebben wel een goede uitleg voor de kosten van dubbel bandenbezit. Namelijk, als je van november tot en met april met winterbanden rijdt, is dat ongeveer een half jaar. Dit betekent dus dat je de helft van het jaar met zomerbanden en de andere helft met winterbanden rond tuft. In totaal slijten je 8 banden dus maar voor de helft. Dus kun je langer rondrijden met dezelfde banden want je zomerbanden gaan 50% langer mee en je winterbanden idem dito. Prijstechnisch gezien is dat een heel aanvaardbare redenering.

Voordeel van all weather banden

Je mag aannemen dat 'all-weather autobanden' het hele jaar door goed presteren. Blijkbaar verslijten ze in de zomer wat sneller. Anderzijds is hun grip beter op natte wegen. Bij echt koude temperaturen is de grip in elk geval beter dan van een gewone zomerband. All season is dus beter dan de gewone zomerband maar kan het niet winnen van de echter winterband. Daarom beweren tegenstanders dat vierseizoenenbanden noch vlees, noch vis zijn.

Budgetvriendelijk: voor je budget blijft de all weather band een overweging waard! Nog een voordeel: je mag op deze banden rijden in landen waar winterbanden verplicht zijn, zoals Duitsland, mits het juiste keurmerk erop staat.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021