Excite

Alfa MiTo krijgt vernieuwde turbomotor

Hoewel veel autofabrikanten in zwaar weer verkeren, doet Fiat het eigenlijk best goed. Er is een vergaande samenwerking met het noodlijdende GM tot stand gekomen en het Italiaanse bedrijf zelf lijkt zich verder weinig zorgen te maken. Bovendien is er binnen het Fiat-concern een nieuw soort turbomotor ontwikkelt, die schoner is voor het milieu en meer vermogen oplevert. De nieuwe turbomotor zal het eerst worden ingebouwd in de Alfa Romeo MiTo, waarna andere Alfa-, Fiat- en Lanciawagens ook deze motoren ingebouwd zullen krijgen.

Het heet MultiAir en kan wel eens een belangrijke doorbraak zijn. De MultiAir-technologie is een systeem met een volledig variabele inlaatklepregeling. Dat is mooi, want daardoor komt de inlaatnokkenas te vervallen. Het systeem regelt met behulp van een elektrohydraulisch mechanisme de luchtinlaat in de cilinders. Deze techniek wordt nu toegepast in een 1.4 liter 16V-benzinemotor, die daardoor tien procent meer vermogen en vijftien procent meer koppel krijgt.

De Alfa MiTo komt met drie verschillende configuraties van het systeem. De versies van 105 en 135 pk komen ieder in drie verschillende versies, maar de motor van 170 pk zal alleen in een variant van de MiTo die Quadrifoglio Verde genoemd wordt. Tevens zal in alle versies een Stop/Start-systeem worden ingebouwd, die bij het stationair draaien automatisch de motor uitschakelt. Erg slim en nog zuiniger, dus. De MultiAir-technologie zal vervolgens ook in andere auto's van het Fiat-concern worden toegepast.

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019