Excite

Achterwiel van een fiets vervangen, lastig!

Een lekke band, een missende spaak of een slinger in je wiel: eigenlijk zijn er best veel gevallen waarbij je een beroep moet doen op je technische fietskennis. Een achterwiel van je fiets vervangen is niet de makkelijkste taak, maar soms ontkom je er niet aan. Pak dus je handschoenen, trek je oude broek aan en zet je mechanische bril op!

Tips om te beginnen

Het is belangrijk dat je voldoende werkruimte hebt als je bezig gaat met je fiets. Op deze manier voorkom je dat je onderdelen kwijtraakt of simpelweg het overzicht verliest. Soms is het makkelijk om een groot kleed of oud laken neer te leggen zodat kleine onderdeeltjes niet wegrollen. Het maakt bovendien opruimen een stuk makkelijker als je alleen even het kleed hoeft uit te kloppen. Denk er ook aan dat je oude kleren draagt, want het vet dat wordt gebruikt om ketting en kogellagers in te smeren, gaat maar moeilijk uit de kleding.

In en uit elkaar

Zet de fiets op de kop en draai met de juiste tang de bouten los aan beide zijden van het wiel, vergeet niet een spreider tussen het frame te zetten. Dit maakt het plaatsen van het nieuwe wiel makkelijker. Bij het achterwiel zitten vaak meerdere dingen vast aan die bouten, denk aan de bagagedrager of trommelremmen. Voor de trommelremmen druk je het handvat van de rem iets in. Je kunt het haakje uit de remplaat halen en voorzichtig de plaat loshalen door de bout los te draaien. De bout zorgt ervoor dat de remplaat niet meedraait als je de rem intrekt. Check nog een keer of de spreider op de juiste plek zit en je bent klaar om het achterwiel van de fiets te vervangen.

Afwerken

Als je eenmaal het achterwiel van je fiets hebt vervangen, is de grootste zorg om alles weer terug te zetten aan je fiets. Vergeet vooral niet om de remplaat goed vast te zetten. Als je alle bouten er weer hebt aangedraaid, controleer dan of alles echt goed vastzit om ongelukken te voorkomen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020