Excite

Acht miljoen auto's terugroepen was onnodige actie

Man, man, man, wat was het groot nieuws enige tijd geleden. De Verenigde Staten spraken schande over Toyota en de Japanse auto's die het bedrijf voortbracht. Er zouden allerlei pedalen blijven hangen en dat zou tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Het Amerikaanse agentschap voor verkeersveiligheid is onmiddellijk een onderzoek gestart. Dit zogenaamde NHTSA onderzocht 58 verkeersongelukken waarbij een Toyota betrokken was. Zo moest duidelijk worden of de Japanse autofabrikant terecht acht miljoen auto's heeft teruggeroepen.

Wat blijkt? In het merendeel van de gevallen ging het om aantoonbare fouten van de bestuurder. Niet een technisch mankement maar menselijke fouten zijn de oorzaak van de ongelukken. Dat betekent dat de paniek die ontstond rond de auto's van Toyota volledig onterecht was.

De afgedwongen terugroepactie van Toyota was dus nergens op gebaseerd. Vorig jaar wisten veel Amerikanen zeker dat de Toyota's onveilig waren. Het rempedaal zou blijven steken, achter de mat of ergens anders onderaan. Daardoor zou de auto spontaan versnellen. En dat is niet goed.

Nu uit het onderzoek van de NHTSA blijkt dat slechts in twee gevallen een remprobleem werd ontdekt, kan de hetze tegen Toyota naar het land der fabeltjes verwezen worden. Het onderzoek gaat nog wel verder naar andere mogelijke technische mankementen.

Afbeelding: Flickr, byob_soad2

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020