Excite

115 jaar oude motorfiets geveild

Een van de eerste motorfietsen die ooit gebouwd is, zal binnenkort geveild worden. De fiets is 115 jaar oud en zal naar verwachting zo’n 90.000 euro op moeten brengen.

Van de motorfiets werden destijds 800 exemplaren gemaakt. Na de fabricatie bleek namelijk al snel dat de motorfiets niet echt goed in elkaar zat en toen de tekortkomingen van de motorfiets zichtbaar werden, stortte de hele onderneming volledig in elkaar.

Het exemplaar dat geveild wordt, is inmiddels erg zeldzaam geworden, zo vertellen experts. De fiets beschikt over een 1488cc motor en kan een snelheid tot ongeveer 50 kilometer per uur behalen. Er werd voor het laatst op gereden in de jaren ’30 van vorige eeuw.

De fiets werd omstreeks 1895 in München gemaakt en maakte toen deel uit van de eerste serie motorfietsen. Hoewel de motor van de motorfiets, gemaakt door Hildebrand & Wolfmüller, erg krachtig was, was het systeem zelf – net als een aantal andere onderdelen van de fiets – heel erg primitief en bijna vergelijkbaar met een stuk speelgoed. De eigenaar zou om de haverklap stil hebben gestaan en steeds geconfronteerd worden met dure reparaties.

Toch was de motorfiets in het verleden een revolutionaire ontdekking, want de snelheden waren ongekend. Ook nu is het weer een revolutionaire ontdekking, maar dan niet in technisch opzicht, maar historisch gezien. Volgens experts moet deze motorfiets dan ook tussen de 60.000 en 90.000 euro opbrengen.

Afbeelding: Flickr account Geraint Warlow

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020