Excite

100-jarige Jos koopt nieuwe auto

Jos Janssen heeft zichzelf op een nieuwe auto getrakteerd. Op zich lijkt dat misschien niet zulk spectaculair nieuws, tot je erachter komt dat Jos dit jaar 100 geworden is. De man heeft zijn rijbewijs inmiddels al 82 jaar en mocht het roze papiertje onlangs weer voor vijf jaar verlengen. Reden genoeg om een nieuwe wagen te kopen.

Jos ging voor een mooie, nieuwe Hyundai. Hij hoopt hier nog veel jaren in te kunnen rijden. Volgens de dokter moet dit kunnen, want de medische keuring wist hij met glans te doorstaan. Hij bleek nog prima in staat om een auto te besturen en mocht dat in ieder geval de komende vijf jaar nog doen.

Toen Janssen in 1928 zijn rijbewijs haalde, ging dat erg snel. Hij hoefde maar anderhalve straat uit te rijden en toen had zijn examinator het al gezien: hij kon het roze papiertje direct afhalen.

Veel rijden doet Janssen niet meer. In het verleden maakte hij makkelijk 80.000 kilometer per jaar, maar die tijd is inmiddels wel voorbij. Tegenwoordig gaat het om zo’n 6000 of 7000 kilometer per jaar, voornamelijk voor boodschappen of doktersbezoekjes. Wel rijdt hij gerust uren achter elkaar.

Hoewel Jos nog nooit zijn toeter gebruikt heeft, houdt hij wel van opschieten. Als mensen voor het groene licht niet snel genoeg optrekken, kan hij zich daar best aan ergeren. Toch weet hij altijd weer de rust achter het stuur te bewaren en houdt hij zich prima aan de snelheid.

Afbeelding: Flickr account MSVG

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020