Excite

10 procent automobilisten ziet niet goed

  • © Getty Images
Maar liefst 1 op de 10 automobilisten gaat de weg op, zonder dat hij of zij goed zicht heeft. 2,4 procent van de automobilisten is zelfs - als gekeken wordt naar hun oogafwijking - helemaal niet geschikt om de weg op te gaan. Dit heeft Ipsos geconcludeerd na een onderzoek onder bijna 1500 mensen. Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Pearle en Veilig Verkeer Nederland.

Ipsos onderzocht automobilisten in vestigingen en een speciaal oogmeetstation. Dit oogmeetstation was te vinden bij een tankstation in Woudenberg, een plaatsje in de provincie Utrecht. De onderzoekers keken naar de afwijking in beide ogen. Het beste oog werd gebruikt voor de conclusie van het onderzoek. Op die manier werd het best mogelijke resultaat neergezet.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat ruim een derde van de deelnemers in het afgelopen jaar tenminste één keer het gevoel had gehad dat slecht zicht leidde tot een gevaarlijke situatie in het verkeer. Dat slechte zicht had overigens niet altijd te maken met de conditie van de ogen van de bestuurder, maar ook wel met verlichting van tegenliggers of de laagstaande zon.

Veertig procent van de automobilisten heeft tijdens het besturen van een auto niet altijd een bril op of lenzen in. een kwart van de ondervraagde brildragers heeft wel aangegeven een reservebril in de auto te hebben liggen. Overigens heeft de meerderheid van de respondenten aangegeven dat er volgens hen nooit een gevaarlijke situatie is ontstaan door gebrek aan zicht.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021